Podotherapie

Wat is podotherapie?

Een podotherapeut is een erkend paramedisch specialist die mensen behandelt met voetklachten en/of klachten aan hun bewegingsapparaat, vaak als gevolg van een afwijkende voetfunctie. Daarbij kunt u denken aan o.a. chronische pijnklachten, hielspoor, platvoeten, achillespeesklachten en ga zo maar door. Klik hier voor een overzicht van klachten.

Wat doet een podotherapeut?

Na een eventuele doorverwijzing (u kunt ook rechtstreeks een afspraak maken) zal een podotherapeut, via een uitgebreid vraaggesprek met de patiënt, zelf een onderzoek uitvoeren en na diagnose een behandelplan opstellen. Hij maakt hierbij gebruik van de meest moderne (digitale) apparatuur, zoals bijvoorbeeld een voetscanner. Behandeling kan o.a. bestaan uit het corrigeren en beschermen van uw voeten, door bv. ortheses, schoen- en zoolcorrecties en – zeker zo belangrijk – praktisch advies ter bestrijding of voorkoming van chronische klachten.

Podotherapeut of podoloog?

Onderzoek en behandeling van een podotherapeut gaan veel verder dan bijvoorbeeld een podoloog of een pedicure. Een podotherapeut is hiermee ook bevoegd voor het behandelen van zgn. risicopatiënten, zoals reuma- en diabetespatiënten en is dan ook regelmatig te vinden in ziekenhuizen.

Inlegzolen / podotherapeutische zolen

Het kan zijn dat uit onderzoek blijkt dat u inlegzolen nodig hebt. Via een digitale scan van uw voeten gaan we, volledig geautomatiseerd via een CadCam systeem, uw persoonlijke zolen uitwerken. Hierdoor kunnen we niet alleen sneller, maar vooral nauwkeuriger werken. Er zijn tegenwoordig op de (online) markt veel standaard steunzolen te koop. Aangezien geen enkele voet (en klacht) hetzelfde is, is het aan te raden uw inlegzolen bij een specialist te kopen die de zolen volledig afstemt op uw klacht. Hiermee bereikt u het beste resultaat. En ook uw zolen worden (afhankelijk van uw polis uiteraard) vergoed door uw zorgverzekeraar.